Amasya
16.82 °C
Yazar Girişi
Hoş Geldiniz Misafir.
Henüz Giriş Yapmadınız.
Giriş İsminiz :

Şifreniz :

Beni Hatırla 


MENÜ
Ömer Altunok - 13 Kasım 2017 12:51
NOLACAK BU ALTIN'IN SEYRİ, DİYE DİYE YORULDUK GAYRİ..

Altın fiyatları ne olur, altın yükselirmi düşermi gibi sorular klasik Türk yatırımcısının aklını en çok meşgul eden sorunlar ve sorulardır. Çünki yüzyıllardır alışılageldiği üzere halkımızda, yastık altı yatırım olarak tabir edilen  altın alıp saklama alışkanlığı vardır.

Altın, Türk halkı tarafından her zaman güvenli liman ve güvenli bir yatırım aracı olarak görülmüştür.. Dolayısıyla risk almak istemeyen ama bir şekilde de tasarruflarını değerlendirmek isteyen yatırımcılar altın fiyataları ne olur diye hep takip etmişlerdir..

Peki altın fiyatları ne olur? Altın fiyatları 2018 ' de ne olacak? Bizi hangi gelişmeler bekliyor..?


Altın fiyatları yükselirmi yoksa düşermi sorusuna cevap vermek ve bir öngörüde bulunmak için öncelikle fiyatların nasıl değiştiğini bilmek gerekir.. Altın fiyatları nelerden etkilenir ? Hangi durumları takip etmek ve nelere dikkat etmek gerekir bunları bilmeliyiz..

Her şeyden önce Altın, diğer yatırım araçlarında olduğu gibi arz talep dengesine göre şekillenir.. Dolayısıyla fiyatların artması için talebin artmasını beklemek durumundayız..

Peki altına talep hangi durumlarda artar? 

1.Mevcut finans sistemine karşı güven azaldığı ya da çöktüğü zamanlar..

2. MB'ları yüksek miktarda kağıt para bastığı ve kağıt paranın değersizleşmesi hallerde

3. Kağıt paraya güvenin azalması halinde ki düşük faiz bunun en başında gelir.

4. Küresel jeopolitik risklerin yaşanması (savaş veya küresel gerginlikler gibi) 

yukarıda saydığımız durumlarda altın her zaman güvenli bir yatırım aracı görülmüş, hatta bazı durumlarda en iyi yatırım aracı olarak karşımıza çıkmıştır..Bu nedenle finans sistemine olan güvenin azaldığı dönemlerde insanlar hep altına yönelmişler ve yükte hafif paha da kıymetli altın'a yönelmişlerdir..

İşte bu duruma yakın zamanda 2007 yılında ABD Mortage sisteminin çökmesiyle şahit olduk.

Mortage krizi 2008 yılında kredi veren bankacılık sektörünü olumsuz etkiledi krize dönüşdü  ve yatırımcılar altın'a hücum etti.. 350 dolar seviyelerinde işlem gören ons, çözüm üretilememesi veya kurtarma paketlerinin gecikmesiyle küresel kriz büyüdü ve ons'u 1921 li seviyelere taşıdı..Hatta komşumuz Yunanistan da bu zamanlarda battı hala toparlanmaya çalışıyor..

İşte böyle zamanlarda altına talep artıyor..Devletlerin bile battığı , bankaların arka arkaya iflas ettiği böyle bir zamanda hangi tasarrufçu parasını kağıt para olarak nakitte tutmak ister..

Merkez bankalarının yüksek miktarlarda para basması, likiditenin artmasına, paranın değer kaybetmesine, emtia fiyatlarının artmasına ve netice olarak enflasyon'un hortlamasına sebep olur yatırımcıda güvenli limana altına sığınır..

Küresel jeopolitik risklerin; savaş, nükleer gerginlik gibi durumların yaşanması da insanların altına olan talebini arttırır..Çünki Altın tüm dünyada geçerli ve değerli bir madendir.. 


Bu Makale 4185 Kez Okundu.


Yorum Yap

İsminiz
Başlık
Yorumunuz
İşlem sonucunu
girin
  =  

Yorumlar

Henüz Yorum Yapılmamış